Ana Karneža, pevka

Ana b slovenija ima talent koncert na Lentu La vie en rose

Ana, rojena 22. 4. 1996, prihaja s Ptujske Gore. Ta sicer predstavlja njen dom, a večino leta preživi v Mariboru, saj tam obiskuje gimnazijo; letos zadnje leto.

Ne more ravno reči, da izvira iz glasbene družine, a to je ni oviralo pri prepoznavanju svojega glasbenega talenta. Nastopati je začela že zelo zgodaj, sej je že pri dveh letih s prepevanjem navduševala družino. Po tem so njeni starši hitro ugotovili, da je njen dar prevelik, da bi ga skrivali le v domačem okolju. Tako se je petja najprej učila v studiju Bonaldi, sedaj pa že nekaj let pri Dadi Kladenik (KUD Aeda) v Mariboru. 

Njeni prvi nastopi so bili na občinskih in mnogih dobrodelnih prireditvah že v začetku osnovnošolskega obdobja. Leta 2008 se je kot solistka pridružila Tamburaškemu orkestru KUD Majšperk, s katerimi je doživela veliko uspešnih koncertov širom Slovenije in z njimi še danes sodeluje. Nastopanje z orkestrom ji je prineslo veliko dragocenih odrskih izkušenj. S časom in nastopi je ugotovila, kakšen pomen daje petje njenemu življenju: »Petje zame niso samo točno odpeti toni in lep zven, temveč podajanje zgodbe skozi izražanje občutkov, čustev in ne nazadnje samega sebe na drugačen način, kot so samo besede. V tem sem se resnično našla, to je nekaj, kar dobro in s srcem počnem, to je moje zavetje.«

Ana je slovenski javnosti postala znana po svojih nastopih v oddaji Slovenija ima talent na POP TV, kamor se je v začetku leta 2013 prijavila z željo po novih izkušnjah in priložnostih, ki bi ji prinese prepoznavnost. Najbolj se je gledalcem v spominu ohranila njena avdicijska pesem »Ne čakaj na maj«, s katero je navdušila Ljubljansko opero in gledalce pred televizijskimi sprejemniki. Prebila se je do finala, kjer ji je občinstvo namenilo drugo mesto. Zmago je tako za las zgrešila, kar pa je v preteklem letu ni niti najmanj omejevalo. 

Do sedaj je imela kar nekaj nastopov, med drugim je zapela na podelitvi slovenske Gazele, navdušila je državni vrh ob dnevu človekovih pravic, prav posebej v spominu pa ji je ostal nastop na La vie en rose (več o nastopih in Aninih vtistih, skupaj s fotografijami, si lahko preberete TUKAJ).

V zadnjem času se zagnano in z navdušenjem ukvarja z lastnimi koncerti. Skupaj z odlično akustično zasedbo (kitara (Matjaž Dajčar), kontrabas (Matej Hotko), tolkala (Nino Mureškič)) je pripravila kar nekaj uspešnih koncertov, ki vedno navdušijo poslušalce z odlično izvedbo in pestrim ter raznolikim repertoarjem. Namesto zabave ob svoji polnoletnosti pa je organizirala svoj prvi samostojni koncert v domačem kraju, občini Majšperk. Koncert so priredili tudi v Sodnem stolpu v okviru Festivala Lent (za ogled posnetkov s koncertov kliknite TUKAJ).

Sama zase pravi, da se v glasbi še vedno razvija in se še kar nekaj časa bo. Vedno bolj se čuti zapisano določenim glasbenim zvrstem, kot so jazz, blues, šansoni, muzikli ter tudi pop. Zelo rada se ukvarja s priredbami svetovnih uspešnic, a si vseeno želi lastnih sklab in v prihodnje bo temu posvetila več pozornosti. Kljub dejstvu, da je še mlada, pa je zelo resna in zavzeta glede tega, kar počne: »Ko sem na odru, v trenutku živim samo za pesem in zgodbo, ki jo ta predstavlja ... takrat mi je vseeno za vse, kar se je zgodilo ali kar se še bo. Takrat sem srečna.«